EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı’nın açılış töreni, Ankara Ticaret Odası (ATO) Congresium’da gerçekleştirildi.

BİOTREND/Ana Salondaki konferansa, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başta olmak üzere, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, elektrikli ve otonom yerli araç projesi olan TOGG’un CEO’su Gürcan Karakaş ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de katılım sağladı.

 

10 Ayrı sektörde 321 konuşmacı

10 Ayrı sektörde 321 konuşmacının yer aldığı zirveye, eski devlet başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarından yerel yönetimler, uluslararası kuruluşlar, büyükelçiler, üniversiteler, KOBİ’ler, organize sanayi bölgeleri, bankalar, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve yazarlar katılım sağladı.

Bakan Varank, yaptığı konuşmasında, hızlı şarj istasyonlarının kurulması kapsamında bu alana yatırım sağlayacak firmalara 300 milyon liralık hibe desteği sağlayacaklarını duyurdu. Bu hibe desteğiyle beraber 81 ilin tamamında 1500’den fazla yüksek hızlı şarj istasyonlarının kurulacağını belirten Varank, Türkiye olarak karbon nötr bir ülke oluşturulsa dahi dünyanın yaşanılabilir bir hale gelmesi için bütün ülkelerin sorumluluk almasının gerekliliğini vurguladı.

“Bütün ülkelerin sorumluluk alması lazım”

Yaşanabilir bir çevre oluşturmak için ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için ekonomik faaliyetlerde bütün dünyanın köklü değişikliklere gitmesi gerektiğini vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bu artık insanoğlu için bir varoluş mücadelesi haline geldi.. Elbette hükümetler kalkınma politikalarında ekonomik büyümeyi, ülkelerinin refahını artırmayı hedefleyecek ama bu büyümenin sürdürülebilirliğini ve çevreye saygılı olmasını her zamankinden daha fazla gözetmemiz lazım. Biz Türkiye olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yapmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak karbon nötr bir ülke oluştursak bile şu anda diğer ülkelerin bu adımları atmaması durumunda bizim dünyayı yaşanabilir bir hale getirmemiz mümkün değil. Onun için ülkelerin hepsinin sorumluluk alması lazım. Özellikle şu anda dünyada karbonun yarısını salan bir ülke var. Bu ülke ile ilgili tedbirlere baktığımızda kimsenin bu hususu önemsemediğini hatta Batı ülkelerinin o ülkelerde yatırım yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Biz üzerimize düşeni yapacağız ama burada kolektif olarak hareket etmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

TOGG yıl sonunda trafiğe çıkıyor

Yerli elektrikli ve otonom araç projesi TOGG’un, yıl sonunda trafiğe çıkacağını açıklayan bakan, “TOGG bu yıl sonunda trafiğe çıktığında sadece ülkemizin değil dünyanın da yıldızı olacak. Sıfır karbon emisyonuyla iklim değişikliğiyle mücadeledeki en önemli kazanımlarımızdan biri olacak” diye konuştu.

“Bir nevi yeşillenme yılı olacak”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Paris İklim Anlaşması’nın önemini şu şekilde vurguladı:

“Biz de geçtiğimiz yıl 2053 yılını net sıfır emisyona ulaşacağımız yıl olarak en yetkili ağızdan açıkladık. Bu sene finansal sistemde de bir nevi yeşillenme yılı olacak. AB’nin yeşil yatırım standartlarına ilişkin sınıflandırma çalışması, bu süreci biçimlendirecek. Hangi tür yatırımların yeşil olup desteğe uygun olduğu, hangilerinin ise teşvik kapsamı dışında kalacağı ortaya çıkacak. Yeşil yatırımların finansal sisteme erişimi ucuzlayacak ve kolaylaşacak. Artık bankalar şirketlerden karbon ve su ayak izini belgelendirmelerini talep edecek.”

Hisarcıklıoğlu, bugün gerçekleşen EKO İKLİM Zirvesi’nin, geleceğin yarınlarına ilişkin önemli bir odak noktası olacağını, uluslararası finansal piyasaların artık yeşil yatırımlara doğru yöneleceğini, Yeşil Mutabakat sürecini Türkiye’nin yeni bir kalkınma ve zenginleşme gündemi olarak kabul görmesinin önemini, Türkiye’nin yeşil yatırım portföyünü hızla büyütmesinin, ülkeye daha uygun şartlarda yabancı yatırım çekebilmek için önemli hale getireceğini vurguladı.

Bir süredir, AB firmalarının tedarikçilerinin karbon ayak izi ve atık yönetimini dikkate aldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Firmalarımızın daha kapsamlı bir çerçeveye, yol haritasına ve onların yeni ortama intibakını sağlayacak bir bütçeye ihtiyaçları var. Zira sermaye yoğun bir iktisadi dönüşüm süreciyle karşı karşıyayız. Daha fazla yatırıma ve bunun için de sermaye ve mali kaynağa ihtiyacımız var” dedi.

TOGG’un iklim değişikliğiyle mücadelede fark oluşturacağını vurgulayan TOBB Başkanı, TOGG’un doğuştan yeşil ve sürdürülebilir bir marka olduğunu ifade etti.

“Dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız”

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, konuşmasında “Yeşil dönüşümü gerçekleştirdiğimiz takdirde, mevcut avantajlara bir yenisini daha ekleyerek dünyanın lojistik ve tedarik merkezi olabilecek durumdayız” dedi. Baran, Türkiye’nin ekonomisinin ise bu dönüşüme kolayca uyum sağlayabileceğini belirtti.

Kademeli su kullanımına geçilecek

Başkent’i yeşil ve çevreci bir kent haline getirmek için mücadele edeceklerini vurgulayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Belediye başkanları olarak biliyoruz ki geleceğe yön vermek zorundayız. Bu, toplumsal bir sorumluluk” dedi.

ABB’nin kademeli su kullanılmasına geçilmesine ilişkin ortak karara vardığını açıklayan Yavaş, “Ankara’da şu anda internetten kontrol edilebilen 60 bin sayaç var, 20 bin de bizim elimizde hazır var. Aslında bütün belediyeler olarak bir kampanya yapıp tamamen internetten kontrol edilebilir hâle getirmemiz lazım. Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım. Böyle olmazsa şehrin suyunu bitireceğiz” açıklamasında bulundu.

Atık suların yeniden değerlendirilmesi için mücadele edeceklerini belirten ABB Başkanı, Çubuk-1 Barajı’nın 100 yıl sonunda ilk defa dolduğunu, barajdan arıtılacak suyun bir kısmının ANFA’nın çim sulama faaliyetlerinde kullanılacağını açıkladı. Yavaş: “Atık suların yeniden kazandırılmasını gündeme aldık ama şunun da farkındayız; az su tüketen bitkilere, peyzaja dönmemiz gerekir. Kendimize güneş tarlaları kurmak için çalışmalara başladık. Keçiören’de bir binamıza kurduk, ayrıca AŞTİ’ye de yapacağız. Çimleri ve atıkları da toplayarak onları da gübreye dönüştürmeye çalışıyoruz. BELPLAS şirketimiz var, o da sıvı gübre imal ediyor. Bu sıvı gübreyi de inşallah bu sene çiftçilerimize dağıtarak destek olacağız” dedi.

“2-3 Yılda bir kuraklık yaşayacağız”

Toplumsal farkındalık ve sorumluluk kapsamında konuşmasını devam ettiren Yavaş, “Mesela bütün muslukların ağzına daha tazyikli su basan ama az tüketen aparat takmamız gerekiyor. Bunu belediyeler ücretsiz verse büyük bir su tasarrufuna sebep olacağız diye düşünüyorum. Bu yıl yağış oldu, şu anda yüzde 20’ye yakın, dip ile beraber yüzde 35-40’a yakın suyumuz var. Ancak su olmama ihtimali de var. Kuraklıklar eskiden 30 yılda bir olurken şimdi belki de 2-3 yılda bir yaşayacağız. Bu nedenle hem bu tür organizasyonlarla farkındalığın artırılması hem de bir an evvel vatandaşların, herkesin bir şekilde sorumluluk alıp elini taşın altına koyması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

“İklim eylem planı hayata geçirilmeli”

Türkiye’deki bütün belediye başkanlarıyla mevcut ulaşımı çevre dostu ulaşıma döndürmeye çalıştıklarını belirten Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturumda konuşma yaptı. 2014 yılında iklim master projesini hayata geçirdiklerini açıklayan Şahin, Sanayi kenti Gaziantep’te, sanayiyi yeşil hale dönüştürmek ve Türkiye genelindeki 81 belediyenin, şehir ekonomisini yönetebilmek için iklim eylem planının hayata geçirilmesinin önemini belirtti.

“Sıvı gübreden biyogaz üreten ilk belediyelerden biri olduk”

Hava kirliliğini azaltmak için doğal gazın kömürün yerine geçmesinin önem arz ettiğini söyleyen Şahin, Sıfır Atık Projesinin önemine ilişkin, “İnorganik ve organik atıkları ayrıştırarak organik olan hayvan atıklarından, sıvı gübreden biyogaz üreten ilk belediyelerden biri olduk” ifadesini kullandı. Ekolojik kent altyapısının hazırlanması için, “Bütün belediye başkanlarımızla birlikte mevcut ulaşımı çevre dostu ulaşıma döndürmeye çalışıyoruz. Avrupa’da bisiklet bir ulaşım aracı olarak kullanılıyor. Biz istiyoruz ki bütün şehirlerimiz, bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullansın” diye konuştu.

Fuarın ilk günü yoğun katılımla gerçekleştirilen sahne gösterileri ve iklim değişikliğine ilişkin temiz enerjinin üretimi ve kullanımı kapsamında yapılan konferans konuşmalarının ikinci günü 31 Mart Perşembe günü sabah 09.00 itibariyle kaldığı yerden devam edecek.

Berk Yakar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir